Over Trudie Lute

Trudie Lute (1958) groeide op in Castricum. Op 16 jarige leeftijd ging zij in de leer bij Karina Holla in Jongeren Centrum ‘De Bakkerij’ aldaar. Dit zette de toon voor haar latere carrière waarin de mime – improvisatietheater vanuit beweging – een terugkerend aspect werd. Sinds haar afstuderen als speler en maker  aan de Mimeopleiding (1984) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten werkt zij als mimespeelster, actrice, regisseur, dramaturg, scenarioschrijver en docent.

Download Theater CV Trudie Lute>

Download Docent CV Trudie Lute >

Stijl en artistieke visie
Trudie Lute zoekt in haar werk naar de waarachtigheid van spel en de geloofwaardigheid van het verhaal. Klein menselijk leed staat centraal en plaatst zij lichtvoetig in een maatschappelijke actuele context. Tekst en fysiek spel zijn gelijkwaardig aan elkaar. Dit maakt haar werk tegelijkertijd direct (realistisch) en beeldend (filmisch). De vorm van haar werk komt noodzakelijkerwijs voort uit de inhoud die wordt vertelt. Hierdoor is haar oeuvre gevarieerd, oorspronkelijk en modern.

Mimespeelster en actrice
Trudie Lute is een tragikomisch speelster en met goede zangstem. Zij speelt bij diverse gezelschappen (mime en toneel) en onder allerlei regisseurs in voornamelijk ad hoc producties. Zij speelt in de kleine en middelgrote zalen van Nederland. Daarnaast is zij actrice bij CliniClowns in het programma ouderen met dementie.

Regisseur
Als regisseur maakt Trudie Lute uiteenlopende voorstellingen onder eigen naam en bij ad hoc gezelschappen in het experimentele circuit. Zij regisseert toneel, mime, clowns, bewegingstheater, danstheater, jongerentheater, kindertheater, poppentheater, muziektheater, amateurtheater en verteltheater.

Dramaturg en begeleider
Zij begeleidt voorstellingen op dramaturgisch of choreografisch vlak. Hierbij is haar insteek zo dicht mogelijk bij de wensen van de makers te blijven en die op een hoger plan te tillen.

Docent
Als docent spel (acteren) en docent theatermaken werkt zij bij verschillende theatervakopleidingen (professioneel [HBO], amateurkunst en jongerentheater.) In het werken met studenten zoekt zij indringend naar het persoonlijk engagement. Door lessen te relateren aan een productie maken de studenten zich al doende de skills van het acteren en theatermaken eigen.

Alex de Vries in ‘De Kunsten‘ over Trudie Lute op de Mime-Opleiding (1995)
Het boekje Regieopleiding over Trudie Lute op haar lessen aldaar (2005)

 • Zij initieerde o.a.
 • 2015 – de locatievoorstelling ‘De Hippel NS 532’ waarin het raadsel van een omgevallen dieselloc tot op de bodem wordt uitgezocht.
 • 2011 – de jongerenvoorstelling ‘Van Jonge Mensen, de dingen die nog komen’ bij Jongerengezelschap ’n Meeuw in Leeuwarden. Dit ‘Coming of Age’ verhaal stelde zij samen, uit Nederlandse gedichten.
 • 2009 – de locatievoorstelling ‘Pampus, de verborgen ruimtes’ i.s.m beeldend kunstenaar Ger van Oort en schrijfster Claudia Jong, op Forteiland Pampus. Vijf pioniers ontfermen zich over de geheimen die in het fort, ver onder de zeespiegel begraven liggen en gidsen het publiek langs deze verhalen.
 • 1994 – 1998 het controversiële theater drieluik ‘Go Home, Go Heaven, Go Home’, ism. actrice Catharina Haverkamp en schrijver Rob de Graaf. In dit drieluik stonden twee vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië centraal die zich op onnavolgbare wijze het Nederlands burgerschap trachten eigen te maken.
 • 1987 – ‘Ik als tegengif’ het aangrijpende duet met Jan Taks, ism. Irene Schaltegger, Dick Hauser en schrijver Rob de Graaf. Deze voorstelling vertelde in tekst en beeld over een op de klippen lopend huwelijk, waarin de tekst ‘La Voix Humaine’ van Jean Cocteau een centrale rol speelde.

 • Opleidingen
 • In 2015 voltooide zij de tweejarige opleiding scenario schrijven voor film en televisie aan de ScriptAcademy te Amsterdam.
 • In 2000 volgde zij het oriënterend voorbereidend jaar aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Zij werd aangenomen op de opleiding maar koos ervoor toch verder te gaan met theater.
 • In 1996 werkte zij in de Voice Studio te Londen, met Nadine George.
 • In 1994 behaalde zij haar Bewijs voldoende didactische voorbereiding Hoger Beroeps Onderwijs.
 • In 1984 studeerde zij af aan Opleiding Mime van de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten als mimespeler en theatermaker. Op de opleiding werkte zij onder artistiek  leider Tom Jansen (acteur). Hierdoor ontwikkelde zij zich naast het theatermaker / mimespeler ook als acteur. Van Wim Meuwissen heeft zij veel geleerd over het gebruik van haar stem.
 • Kunstprijzen en waardering voor haar werk
 • In 2000 won Golden Palace de VSCD mimeprijs met de voorstelling ‘De Buikspreekster, waar Trudie de buikspreekster speelde.
 • In 1988 werd zij met de voorstelling ‘Komen en Gaan’ van Max Sondaar genomineerd voor de VSCD mimeprijs 1988.
 • In 2012 werd haar voorstelling ‘Van Jonge mensen de dingen die nog komen’ door de Leeuwarder Courant uitgeroepen tot beste voorstelling van Oerol 2012.